Medical Affairs

Chronic Obstructive Pulmonary Disease

Chronic Obstructive Pulmonary Disease

 

Τι είναι η ΧΑΠ;

ΧΑΠ η Χρόνια Βρογχίτιδα είναι μία νόσος των πνευμόνων που μπορεί να προληφθεί. Προκαλείται από τη μακροχρόνια εισπνοή ρύπων, κυρίως του καπνού του τσιγάρου, και η οποία επιδεινώνεται με το χρόνο και μειώνει μόνιμα την ικανότητα του ατόμου να αναπνέει σωστά και να διατηρεί μια δραστήρια ζωή.

 


 

 

 

 

pwssasephreazei

Πως σας επηρεάζει η ΧΑΠ;

Κάποιες μέρες νιώθετε την επίδραση της ΧΑΠ περισσότερο από άλλες. Καλό είναι να γνωρίζετε το πώς η ΧΑΠ επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή ώστε να μπορείτε να παραμείνετε υγιείς και δραστήριοι.

 

 

 

 

 


 

 

 

antimetwpiste

Αντιμετωπίστε την ΧΑΠ

Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα!
Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση της ΧΑΠ μπορεί να εμποδίσει η έστω να καθυστερήσει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον θα σε ανακουφίσει από τα συμπτώματα, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής σου.
Μην την παραμελείς!

 

 

 

 

 

 


 

 

kapisma

Διακοπή Καπνίσματος

Θέλω να κόψω το κάπνισμα…. Σας αφορά κάτι από τα παρακάτω;

Έχω πάρα πολύ άγχος και το κάπνισμα με «χαλαρώνει».

Ο οργανισμός σας έχει συνηθίσει στη λήψη νικοτίνης, έτσι είναι φυσικό να αισθάνεστε πιο χαλαρά όταν παίρνετε νικοτίνη, στην οποία έχετε αποκτήσει εξάρτηση.

Το κάπνισμα με δραστηριοποιεί και με βοηθάει να είμαι πιο αποδοτικός στη δουλειά μου.

Η δυσκολία στη συγκέντρωση είναι σύμπτωμα της στέρησης της νικοτίνης, αλλά δεν παραμένει για μεγάλο διάστημα. Όσο περνάει ο καιρός το σώμα και ο εγκέφαλος λειτουργούν πιο αποδοτικά, όταν δεν καπνίζετε, επειδή το μονοξείδιο του άνθρακα (που προέρχεται από τα τσιγάρα) στο αίμα αντικαθίσταται από οξυγόνο.

Έχω ήδη ελαττώσει το κάπνισμα σε ασφαλή επίπεδα.

Η ελάττωση του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζετε είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα, προκειμένου να το κόψετε. Αλλά το κάπνισμα σε οποιοδήποτε βαθμό αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση νοσημάτων. Εκτός από αυτό κάποιοι καπνιστές που ελαττώνουν τον αριθμό των τσιγάρων εισπνέουν πιο συχνά και πιο βαθιά, διατηρώντας έτσι την εξάρτηση στη νικοτίνη στα ίδια επίπεδα. Είναι καλύτερα να κόψετε το κάπνισμα.

Καπνίζω μόνο ασφαλή, με χαμηλή πίσσα και χαμηλή νικοτίνη τσιγάρα.

Τα τσιγάρα με χαμηλή πίσσα συνεχίζουν να περιέχουν περισσότερες από 4.000 επικίνδυνες ουσίες, σε ό,τι αφορά στη νικοτίνη οι περισσότεροι ασθενείς εισπνέουν πιο συχνά και πιο βαθιά διατηρώντας τα επίπεδα της νικοτίνης. Η εισπνοή του μονοξειδίου του άνθρακα συχνά αυξάνει όταν αλλάζει κανείς σε τσιγάρα χαμηλής πίσσας.

Δεν έχω τη δύναμη ή την επιθυμία να κόψω το κάπνισμα.

Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι αρκετά δύσκολο να κόψουν το κάπνισμα μόνοι τους, ενώ για κάποιους είναι ευκολότερο από ότι περίμεναν. Για κάποιους καπνιστές χρειάζεται να προσπαθήσουν περισσότερες από μία φορές. Σε κάποιους μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοσθούν διαφορετικές μέθοδοι διακοπής καπνίσματος.

Θα σας βοηθήσουμε με όποια μέθοδο είναι κατάλληλη για σας.

Είναι το κάπνισμα πρόβλημα;

(για την υγεία ή την οικονομία)

Ευθύνεται για έναν στους δέκα θανάτους ενηλίκων σε παγκόσμια κλίμακα. Δηλαδή, από το κάπνισμα πεθαίνουν αυτή τη στιγμή 5 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο. Αν η καπνιστική συνήθεια συνεχισθεί με το σημερινό ρυθμό, μέχρι το 2025 το κάπνισμα θα κοστίζει 10 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές το χρόνο.

Οι μισοί από τους σημερινούς καπνιστές θα πεθάνουν τελικά από νόσο που σχετίζεται με το κάπνισμα.

Υπεύθυνη για τη διαιώνιση της καπνιστικής συνήθειας και των εξ’ αυτής βλαπτικών επιπτώσεων στην υγεία είναι η νικοτίνη που περιέχεται στα τσιγάρα. Εκτός από τη νικοτίνη, η οποία είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό δηλητήριο, οι συνέπειες στην υγεία οφείλονται στις 2.500 τοξικές ουσίες που περιέχονται στα φύλλα καπνού και στις περίπου 4.000 ουσίες που παράγονται όταν αυτά καίγονται. Το κάπνισμα δεν υπήρξε ποτέ προϊόν λογικής. Οι επιλογές των καπνοβιομηχανιών για την προώθηση των προϊόντων είναι τέτοιες, ώστε η διαφήμιση να απευθύνεται στη συναισθηματική σφαίρα, παρά στη συνειδητοποιημένη λογική επιλογή.

Οι καπνοβιομηχανίες μέσα από τις διαφημίσεις προσπαθούν να περάσουν μηνύματα του τύπου: «Υπάρχει κάποιος τύπος τσιγάρων για κάθε προσωπικότητα και κάποια προσωπικότητα για κάθε τύπο τσιγάρων».

Έχει αποδειχθεί ότιτο κάπνισμα προκαλεί τουλάχιστον 25 απειλητικές για τη ζωή ασθένειες ή ομάδες ασθενειών,πολλές από τις οποίες μπορούν να προληφθούν, να καθυστερήσουν ή να ελαττωθούν με τη διακοπή του καπνίσματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει σημαντικά το κίνδυνο ασθενειών, που σχετίζονται με τον καπνό, έτσι ώστε οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους να μπορούν πιθανώς να προληφθούν μέσω παρεμβάσεων για τη διακοπή του καπνίσματος.

Το κάπνισμα επιδεινώνει όλα τα νοσήματα. Οι ασθένειες, όμως, που κατά κύριο λόγο οφείλονται στο κάπνισμα, είναι: χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), καρκίνος με πρωταγωνιστή τον καρκίνο του πνεύμονα, στεφανιαία νόσος και γενικά αγγειοπάθειες κεντρικές και περιφερικές (αύξηση της συχνότητας των εγκεφαλικών επεισοδίων), οι οποίες μπορούν να γίνουν απειλητικές για τη ζωή. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει εύκολη κόπωση, μείωση της όσφρησης και της γεύσης, ανικανότητα ή σοβαρά προβλήματα στη γενετήσια ζωή του καπνιστή και επιτάχυνση της διαδικασίας της σωματικής γήρανσης.

Οι κυριότερες συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία

Καρκίνος

  • του πνεύμοναστόματος,
  • λάρυγγα,
  • οισοφάγουτου
  • τραχήλου της μήτραςης
  • ουροδόχου κύστης
  • του παγκρέατος

Επίσης

  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσος (ΧΑΠ)
  • Στεφανιαία νόσος
  • Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
  • Περιφερική αγγειακή νόσος
  • Επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό
  • Πρόωρη γήρανση (ρυτίδες, άσπρα μαλλιά)

Είναι το κάπνισμα κάτι περισσότερο από μια κακή συνήθεια;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,το κάπνισμα αυτό καθ’ αυτό είναι νόσοςκαι μάλιστα η συχνότερη χρόνια νόσος του αναπτυγμένου κόσμου. Το κάπνισμα προκαλεί εθισμό και η υπεύθυνη για αυτόν ουσία είναι η νικοτίνη.Η πιο σοβαρήχρόνια επίπτωση της νικοτίνης είναι η ανάπτυξη εξάρτησης. Η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι εθισμός και οφείλεται σε νευροβιολογικό μηχανισμό, ενώ έχει ταξινομηθεί επίσημα ως ιατρική ασθένεια.Οι πιο διακεκριμένοι ερευνητές σε αυτόν τον τομέα πιστεύουν ότι το τμήμα του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία εθισμού αντιδρά στη νικοτίνη με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά σε άλλες εθιστικές ουσίες (όπως για παράδειγμα στην κοκαΐνη ή ηρωίνη). Έτσι οι καπνιστές εθίζονται στη νικοτίνη, ενώ η διακοπή του καπνίσματος εξελίσσεται σε δύσκολη υπόθεση.

Γιατί ξεκινούν οι άνθρωποι να καπνίζουν;

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν το κάπνισμα στην εφηβεία, στην προσπάθειά τους για ανεξαρτησία, ωριμότητα και ενηλικίωση, κυρίως από την προτροπή ή τη μίμηση των συνομηλίκων τους και την περιέργεια. Στη συνέχεια, λόγω του εθισμού, συνεχίζουν να καπνίζουν. Παιδιά ή έφηβοι με φίλους ή γονείς που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν το κάπνισμα. Σημαντικό ρόλο με μεγάλη επίδραση στην έναρξη του καπνίσματος έχουν οι καπνοβιομηχανίες, που δαπανούν μεγάλα ποσά στις διαφημίσεις, ώστε να παρουσιάσουν το κάπνισμα ως συναρπαστική, λαμπερή και υγιή δραστηριότητα τύπων ενηλίκων, που μπορούν να λειτουργήσουν σαν πρότυπα.Ένας στους δύο καπνιστές που εθίζονται στη νικοτίνη σε νεαρή ηλικία και συνεχίζουν να καπνίζουν σ’ όλη τους τη ζωή, τελικά θα πεθάνουν από κάποια ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα.

Πόσο δυνατός είναι ο εθισμός στη νικοτίνη;

Ο εθισμός στη νικοτίνη έχει νευροβιολογική βάση και χαρακτηρίζεται από τρεις κύριους παράγοντες:

  • Η χρήση της νικοτίνης δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση, αναγκάζοντας έναν άνθρωπο να καπνίζει.
  • Η συνέχιση του καπνίσματος οδηγεί σε ανοχή, γεγονός που σημαίνει ότι οι καπνιστές θα πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη νικοτίνης (δηλ. των τσιγάρων), για να πετύχουν την αίσθηση ικανοποίησης.
  • Η αποχή από τη νικοτίνη δημιουργεί δυσάρεστα ψυχικά και σωματικά συμπτώματα (τα συμπτώματα στέρησης), που οδηγούν τον καπνιστή να συνεχίσει το κάπνισμα για να τα αποφύγει.

Σε κανέναν καπνιστή η ψυχοσωματική εξάρτηση, μαζί με την τελετουργία που περιέχει η κίνηση του καπνίσματος (άναμμα, εισπνοή, κίνηση, σβήσιμο), βοηθούν στην εξέλιξη του καπνίσματος σε μια ισχυρά καταναγκαστική συμπεριφορά.

Η δύναμη του εθισμού λοιπόν είναι μεγάλη, γι’ αυτό ενώ το75-85% των καπνιστών δηλώνει ότι θέλει να διακόψει το κάπνισμα, μόνο 3-5% το καταφέρνει μόνο του. Το ένα τρίτο περίπου έχει κάνει τουλάχιστον τρεις σοβαρές ανεπιτυχείς προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος,γεγονός που αποδεικνύει ότι η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο για την επιτυχή διακοπή του καπνίσματος.

Συμπτώματα στέρηση – δυσάρεστα, αλλά αξίζει να τα υποφέρουμε

Τα συμπτώματα στέρησης είναι τόσο οι σωματικές αλλαγές, όσο και οι νοητικές ή ψυχολογικές αλλαγές που εμφανίζονται μετά από τη διακοπή ή τον τερματισμό της χρήσης μιας ναρκωτικής ουσίας.Συνήθως είναι προσωρινά και είναι προϊόν της προσαρμογής του οργανισμού στη μακροχρόνια χρήση της ναρκωτικής ουσίας. Συνήθως απαιτείται μια περίοδος επαναπροσαρμογής, όταν η ναρκωτική ουσία δε λαμβάνεται πλέον. Στην περίπτωση του καπνίσματος ορισμένα συμπτώματα στέρησης, είναι τα εξής:

  • Αίσθημα κατάθλιψης και κακής διάθεσης
  • Αϋπνία
  • Ευερεθιστότητα, απογοήτευση ή θυμός
  • Δυσκολία συγκέντρωσης, αυξημένη νευρικότητα
  • Αυξημένη όρεξη / αύξηση βάρους

Αυτά τα συμπτώματα στέρησης μπορούν να εμφανιστούν από μερικές ώρες και να διαρκέσουν περισσότερες από 6-8 εβδομάδες μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Παρόλο που τα συμπτώματα στην αρχή μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονα, παρουσιάζουν πολύ μικρό κίνδυνο για την υγεία, συγκρινόμενα με τον κίνδυνο του να συνεχίσει κάποιος να καπνίζει.

Γιατί το κάπνισμα είναι επιβλαβές;

Στον καπνό των τσιγάρων υπάρχουν περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, είτε ως αέρια, είτε ως μικροσκοπικά σωματίδια. Εκτός από τη νικοτίνη, η οποία είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό δηλητήριο, οι συνέπειες στην υγεία οφείλονται στις 2.500 τοξικές ουσίες που περιέχονται στα φύλλα καπνού και στις περίπου 4.000 ουσίες που παράγονται κατά την καύση τους. Ανάμεσα στις χημικές ουσίες, που υπάρχουν σε μορφή σωματιδίων, ξεχωρίζουν οι εξής:

Νικοτίνη 

Είναι το συστατικό που προκαλεί εθισμό. Η νικοτίνη είναι φάρμακο που διεγείρει την απελευθέρωση σε μεγάλες ποσότητες διάφορων ουσιών, που φυσιολογικά υπάρχουν στον οργανισμό και οι οποίες δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και άμεσα στην καρδιά αυξάνοντας τους παλμούς της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση. Η νικοτίνη, σε μεγάλες ποσότητες, είναι εξαιρετικά τοξική.

Πίσσα      

Είναι καφέ και μοιάζει με σιρόπι. Η πίσσα είναι μια καρκινογόνος ουσία που εναποτίθεται στους πνεύμονες και στο αναπνευστικό σύστημα και απορροφάται σταδιακά. Η πίσσα είναι παρασκεύασμα πολλών διαφορετικών χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της φορμαλδεΰδης, του αρσενικού, του κυανιδίου και του βενζολίου.

Τα αέρια περιλαμβάνουν:

Μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτό δεσμεύεται στην αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων ευκολότερα από το οξυγόνο, μειώνοντας τα επίπεδα του οξυγόνου, πράγμα που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για όσους υποφέρουν από χρόνιες πνευμονικές / καρδιακές παθήσεις.

Υπάρχει ασφαλής τρόπος να καπνίζει κανείς;

Όχι. Όλοι οι τύποι τσιγάρων είναι επικίνδυνοι. Δεν υπάρχει ασφαλές τσιγάρο. Έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και το κάπνισμα μικρού αριθμού τσιγάρων, όπως 1 έως 4 ημερησίως, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όπως αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και θάνατο σε νεώτερη ηλικία. Κάποιοι πιστεύουν ότι προτιμώντας τσιγάρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πίσσα και νικοτίνη κάνουν το κάπνισμα ασφαλέστερο, αλλά αυτό είναι μύθος. Αυτοί οι καπνιστές συνήθως καταλήγουν να καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα ή καπνίζουν περισσότερο κάθε τσιγάρο, εισπνέοντας πιο βαθιά και κρατώντας περισσότερο τον καπνό, ώστε να προσλάβουν την ίδια ποσότητα νικοτίνης που χρειάζονται.

Αν κάποιος δεν εισπνέει τον καπνό, υπάρχει κίνδυνος;

Ναι.Όποτε ο καπνός αγγίζει ζωντανά κύτταρα προκαλεί βλάβη. Οι καπνιστές πίπας και πούρου, που συνήθως δεν εισπνέουν τον καπνό, είναι και αυτοί σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου (ιδιαίτερα του ανώτερου αναπνευστικού: του στόματος, της γλώσσας και των χειλιών), χωρίς να μειώνουν τον κίνδυνο από την καρδιά.

Πώς το κάπνισμα επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Στις γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, το κάπνισμα αμέσως πριν ή κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένους κινδύνους, τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό. Σε μια πρόσφατη μελέτη βρέθηκε ότι οι καπνίστριες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειασθούν διάστημα μεγαλύτερο από ένα χρόνο μέχρι να καταφέρουν να συλλάβουν, από ότι οι γυναίκες που δεν καπνίζουν. Διατρέχουν, επίσης, αυξημένο κίνδυνο αποβολής, αιμορραγίας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γέννησης βρέφους με μικρό βάρος και θανάτου στην κούνια, πρόωρο τοκετού. Αρκετές μελέτες επίσης έχουν αποδείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του καπνίσματος, της εξωμήτριας κύησης και της γέννησης παιδιών με συγγενείς ανωμαλίες. Περίπου 10% των θανάτων των βρεφών θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί αν δεν υπήρχε κάπνισμα στην εγκυμοσύνη. Όταν μία έγκυος γυναίκα καπνίζει όλα τα βλαβερά συστατικά του καπνού μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματός της και περνάνε στο μωρό, εμποδίζοντάς το να αναπτυχθεί κανονικά.

Υπάρχουν κίνδυνοι από το παθητικό κάπνισμα;

Περίπου 3.000 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα και 35.000 με 40.000 θάνατοι από καρδιακή νόσο αποδίδονται κάθε χρόνο στο παθητικό κάπνισμα. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να επιδεινώσει το άσθμα και να προκαλέσει αναπνευστικά νοσήματα, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών, πονοκεφάλους, ναυτία και ζάλη. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από άσθμα, πνευμονία και βρογχίτιδα.

Μπορεί η διακοπή του καπνίσματος να βοηθήσει έναν καπνιστή που καπνίζει πολλά χρόνια;

Ποτέ δεν είναι αργά για να διακόψει κανείς το κάπνισμα. Όσο νωρίτερα γίνει, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες για καρκίνο και άλλα νοσήματα. Μόλις ένας άνθρωπος διακόψει το κάπνισμα, το σώμα αρχίζει να διορθώνει τις βλάβες σχεδόν αμέσως. Σε διάστημα μερικών ετών από τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρκίνου των πνευμόνων μειώνεται στο μισό του αντίστοιχου κινδύνου που διατρέχει ένας καπνιστής, ενώ ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται στα ίδια επίπεδα με τον κίνδυνο που διατρέχει ένα άτομο που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

 

Χρόνος από τη διακοπή      Ευεργετικές αλλαγές που συμβαίνουν στην υγεία

20 λεπτά                                       Η αρτηριακή πίεση και η καρδιακή συχνότητα επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

8 ώρες                                           Τα επίπεδα νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μειώνονται στο μισό,

ενώ τα επίπεδα οξυγόνου επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

24 ώρες                                        Το μονοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από το σώμα.

                                                       Οι πνεύμονες αρχίζουν να αποβάλλουν τη βλέννα και άλλα υπολείμματα του καπνίσματος.

48 ώρες                                        Δεν υπάρχει πλέον νικοτίνη στο σώμα.

                                                       Η γεύση και η όσφρηση βελτιώνεται σημαντικά

72 ώρες                                        Η αναπνοή γίνεται πιο εύκολη καθώς οι βρόγχοι χαλαρώνουν και αυξάνονται τα επίπεδα ενέργειας.

2-12 εβδομάδες                          Βελτιώνεται η κυκλοφορία.

3-9 μήνες                                     Βελτιώνεται ο βήχας, η δύσπνοια και τα αναπνευστικά συμπτώματα, καθώς η πνευμονική λειτουργία αυξάνεται έως και 10%.

5 χρόνια                                       Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται στο μισό του κινδύνου που διατρέχει ένας καπνιστής.

10 χρόνια                                     Ο κίνδυνος καρκίνου των πνευμόνων μειώνεται στο μισό του κινδύνου που διατρέχει ένας καπνιστής.

                                                       Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται στα ίδια επίπεδα με αυτόν ενός μη καπνιστή.

Ακόμη:

Η διακοπή του καπνίσματος βοηθά στην πρόληψη της ανικανότητας και βελτιώνει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να έχει φυσιολογική εγκυμοσύνη και να γεννήσει ένα υγιές μωρό.

Ένας καπνιστής που σταματάει το κάπνισμα αισθάνεται το δέρμα και τη γενική εικόνα του να βελτιώνονται, καθώς επίσης νιώθει πιο δραστήριος.

Η αναπνοή είναι πιο δροσερή, βελτιώνεται η ποιότητα των μαλλιών, ενώ εξαφανίζεται η χαρακτηριστική άσχημη οσμή από τα μαλλιά, τα ρούχα και το περιβάλλον.

Πως μπορεί κάποιος να διακόψει το κάπνισμα;

Η διακοπή του καπνίσματος για την πλειονότητα των καπνιστών δεν είναι εύκολη και για πολλούς αποτελεί δια βίου πρόβλημα. Στα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας σήμερα λειτουργούν Ιατρεία Βοήθειας Διακοπής ή Απεξάρτησης από το κάπνισμα.

Ο τρόπος προσέγγισης του καπνιστή και η θεραπεία που ακολουθείται στα Ιατρεία Βοήθειας Διακοπής Καπνίσματος είναι σύμφωνος με τις Παγκόσμιες Θέσεις Ομοφωνίας στην αντιμετώπιση του καπνίσματος, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τις ανάγκες και το ιστορικό του κάθε καπνιστή ξεχωριστά. Η θεραπεία μπορεί να είναι υποστηρικτική ή φαρμακευτική ή συνδυασμός των δύο. Στις φαρμακολογικές θεραπείες περιλαμβάνονται υποκατάστατα νικοτίνης ή φάρμακα που δρουν πιο κεντρικά σε ειδικούς νικοτινικούς ή μη ειδικούς υποδοχείς, στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Το ιατρείο απευθύνεται σε όλους τους καπνιστές που θέλουν να απαλλαγούν από το κάπνισμα και δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους. Απευθύνεται ακόμη σε όσους έχουν εμπειρία προηγούμενης αποτυχημένης προσπάθειας, με ή χωρίς βοήθεια, γιατί όπως έχει ήδη ειπωθεί το κάπνισμα είναι ένα χρόνιο νόσημα με πολλές υποτροπές και κάθε προσπάθεια αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση για την πρόληψη, αλλά και την τροποποίηση της έκβασης πολλών νοσημάτων.

Πηγή:

Πνευμονολόγος: Ιωάννα Μητρούσκα

Υπεύθυνη Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης


 

 

pneumoniokokikhnososΠνευμονιοκοκκική Νόσος

Η πνευμονιοκοκκική νόσος προκαλείτε από ένα βακτήριο, τον πνευμονιόκοκκο που αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες σοβαρών λοιμώξεων.